Mercedes-Benz en Prodrive

Mercedes-Benz en Prodrive: een samenwerking waar klanten van profiteren

Mercedes-Benz levert een totaalpakket aan hun klanten waarin zij niet alleen bedrijfsvoertuigen verkopen (LCV’s), maar zich ook bezig houden met andere facetten van mobiliteit. Om hun klanten in de transitie naar EV te begeleiden leveren ze daarom een Prodrive Academy gebruikerstraining mee. We spraken Bjorn Kouwenhoven, al tien jaar werkzaam als accountmanager bij Mercedes-Benz, over de samenwerking met Prodrive Academy. In deze case lees je meer over deze samenwerking en de (toekomstige) ontwikkelingen van de Electric Vehicle (EV) transitie binnen de LCV markt.

Aangezien Mercedes-Benz haar klanten de ideale rij-ervaring wil bieden bij het kopen en gebruiken van nieuwe voertuigen, zijn er samen met Prodrive gebruikerstrainingen ontwikkeld. Vooral in de LCV markt, waar steeds meer elektrische voertuigen worden gebruikt, is het inzetten van gebruikerstrainingen effectief om voertuigen zo efficiënt  en optimaal mogelijk te leren gebruiken. Het begint natuurlijk met een duurzame auto, maar als de bestuurder niet weet hoe hij deze juist gebruikt, blijven kosten onnodig hoog. Tijdens een gebruikerstraining van Prodrive Academy leren bestuurders hoe zij het potentieel van hun nieuwe voertuig optimaal kunnen benutten tijdens hun dagelijkse werkzaamheden.

Wat zijn de huidige ontwikkelingen in de EV markt?

“De vraag naar elektrische bedrijfswagens is de afgelopen jaren geëxplodeerd! Bedrijfswagens worden steeds meer geëlektrificeerd. Dat komt onder andere doordat het milieu steeds hoger in het vaandel staat. Daarnaast wordt de klanten die deze voertuigen nodig hebben, steeds vaker gevraagd door de overheid en hun eigen klanten om hun diensten en producten te leveren met schonere voertuigen.”

Hoe zit dat in Nederland? 

“Nederland is uitermate geschikt voor elektrische voertuigen, aangezien steden relatief dichtbij elkaar liggen. Lange afstanden op de snelweg zijn prima te doen met elektrische voertuigen, maar het meest geschikte inzetgebied is binnenstedelijk.”

Hoe zijn jullie bij Prodrive Academy gekomen? 

“We werken al langere tijd samen en Prodrive is een bekende naam in de markt. Als wij meer willen doen voor onze klanten, kijken we naar welke partijen een meerwaarde kunnen leveren. We vragen dan ook van de partijen een actieve houding en dat ze meedenken” 
“Ik vind het contact met Prodrive Academy fijn verlopen. We denken samen na over wat we de klant kunnen aanbieden op basis van hun behoeften en dat vind ik erg mooi. Op basis van maatwerk bepalen we samen met de klant wat we leveren.” We zijn partners en zo gaan we dan ook met elkaar om.

Wat is de voornaamste reden dat je een gebruikerstraining biedt aan klanten?

“Wij zijn van mening dat er echt een grote meerwaarde zit in het geven van een training bij de aflevering van een auto. Het werkt goed om iemand te trainen, aangezien berijders dan beter weten hoe zij hun voertuig optimaal kunnen gebruiken. Dat komt ons uiteindelijk ook weer ten goede: een beter gebruik resulteert in een optimale inzet waar iedereen baat bij heeft. 

Steeds meer bedrijven zien de meerwaarde van gebruikerstrainingen in, want zij willen meer dan alleen de auto. Je moet een goede service hebben, een goede auto hebben, het hele totaalpakket moet kloppen! Het werkt voor ons als premium merk erg goed om daar Prodrive bij te betrekken.

Dit totaalpakket zorgt ervoor dat wij ons differentiëren van andere merken in onze branche. We kunnen namelijk een totaalpakket bieden aan onze klanten, dus dat is voor ons ook een reden om voor de gebruikerstraining van Prodrive Academy te kiezen.”

Wat is de algemene reactie van klanten als je gebruikerstraining aanbiedt bij de verkoop van een voertuig?

“Klanten waarderen het dat je meedenkt met de aflevering van auto’s. Op de lange termijn scheelt het hen namelijk ook kosten als hun berijders zuiniger en optimaler rijden. De service van Prodrive Academy helpt daarbij.”

Een tijdje terug is er een samenwerking gestart met Prodrive en DHL. Bij de verkoop van bedrijfswagens heeft Prodrive gebruikerstrainingen aangeboden aan DHL, zodat hun bestuurders vanaf het begin zo efficiënt mogelijk kunnen gaan rijden. Hoe ziet de samenwerking met DHL er verder uit?

“Na de verkoop van een voertuig en uitleg van de dealer, zie je dat bestuurders pas tegen dingen aanlopen als ze er een tijdje mee hebben gereden. Daarom is een training op een later moment handig. Elektrisch rijden is niet moeilijk, maar wel anders. Tijdens de training die we hebben gegeven, kregen berijders coaching in hoe je zo efficiënt en optimaal mogelijk rijdt in de dagelijkse praktijk. Maar ook dat mensen in het verkeer jouw elektrische voertuig minder goed waarnemen aangezien je minder geluid maakt. Dit hebben we allemaal meegenomen in de training.”

De trainers van Prodrive Academy gaan naar de locaties van DHL toe om berijders in hun DHL bestelauto te trainen. Niet op een circuit of oefenbaan of oefenbaan, maar precies op de plek waar het nodig is tijdens hun werkzaamheden: de openbare weg”

Wat is onderscheidend aan Prodrive Academy?

“De gedreven mensen van Prodrive Academy maken het verschil. In die zin dat je leuk contact hebt met mensen waar je zelf ideeën aandraagt, maar waar zij ook vanuit hun eigen ervaring zeggen wat er toegevoegd kan worden. Wat je niet zoekt, is een programma dat voor iedereen hetzelfde is, aangezien het gebruik van bedrijfswagens voor iedere branche anders is. Dat Prodrive hun services op maat maakt bij de werkzaamheden van onze klanten, vind ik daarom onderscheidend.”

Wat hoop je te bereiken met deze samenwerking?

“Dat we klanten nog beter kunnen helpen door de de lat te blijven verleggen. Samen blijven we doorontwikkelen om de customer journey te blijven perfectioneren.  Wij willen een meerwaarde creëren voor het rijden van een Mercedes. Klanten weten dat we niet alleen helpen met het bestellen van het voertuig, maar dat zolang het voertuig in het bedrijf is, we helpen om de kosten en uitstoot omlaag te brengen. Dat is één van de onderdelen van het trainen van de bestuurders. We gaan niet alleen voor de sales, maar ook voor de ervaring en de after sales. We bieden een compleet pakket: we leveren de auto, de servicecontracten en hopen de klant bewust te maken dat trainen resultaat geeft. Want één keer trainen geeft niet direct blijvend resultaat, het is een proces. We doen dit samen door meerdere keren zowel fysiek, als online te trainen.”

Hoe zie jij de toekomst van elektrisch rijden?

“Elektrisch rijden zal alleen maar gaan toenemen. Je ziet dat fabrikanten moeten voldoen aan de gevraagde normeringen. Fabrikanten van automerken zullen steeds meer elektrificatie moeten doorvoeren om de CO2-uitstoot naar beneden te brengen. De laatste twee jaar is een groot aantal bedrijven substantieel gaan investeren in elektrisch rijden.” 

“Technische zaken zoals de actieradius zullen gaan toenemen, zodat alle klantgroepen voorzien kunnen worden. Bedrijven moeten mee met duurzame oplossingen in hun wagenpark. Als men dit niet doet, kom je straks de steden niet meer in met bepaalde voertuigen. Daarnaast is op dit moment de vraag groter dan het aanbod. Het is natuurlijk ook spannend om te zien hoe dat zich ontwikkelt.”

“Het merendeel van de bedrijven dat elektrische bedrijfswagens koopt, bestaat uit de grotere bedrijven in ons land. Het is een mooie trend, maar de ironie zit ‘m in het feit dat bijvoorbeeld de lokale ondernemer qua gebruik enorm geschikt is voor elektrisch rijden. Deze doelgroep is vooralsnog iets afwachtender in het adopteren van elektrisch rijden. Ook zij zullen vroeg of laat de transitie moeten maken, als ze hun diensten willen blijven leveren.”

Hoe zie jij de toekomst van samenwerken met Prodrive Academy?

“Ik denk dat de samenwerking een nieuwe fase betreedt en verder geïntensiveerd zal worden. Een bedrijf als Prodrive Academy is heel erg belangrijk om bestuurders in de praktijk te helpen hun werkzaamheden optimaal te laten doen. Ons doel is dat mensen het een leuke leerzame training vonden en dat ze in de praktijk daar de voordelen van ervaren.”

Bedankt Bjorn voor je tijd!

Als Prodrive Academy blijven we onszelf ontwikkelen zodat we al onze klanten kunnen helpen met het zo efficiënt mogelijk inzetten van hun verkochte elektrische bedrijfsvoertuigen. We geloven in het inzichtelijk maken van veilig en efficiënt rijgedrag door middel van data die uit voertuigen komt. Tijdens een gebruikerstraining leer je een moderne auto op een moderne manier gebruiken. Dit resulteert in efficiënter rijden, minder slijtage, minder uitstoot én een verbeterde gebruikerservaring. We gaan graag met je in gesprek om te kijken hoe jij gebruikerstrainingen in kan zetten bij de verkoop van voertuigen. 

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief