Waterstofauto toekomst blog

Waterstofauto’s: hoe werken ze en wat biedt de toekomst?

Waar we jaren geleden nog verrast waren door elektrische auto’s, is dit vervoersmiddel nu breed geïntegreerd en gestegen in populariteit. Maar hoe zit het dan met EV’s die aangedreven worden door waterstof? In deze blog lees je meer over de werking en toekomst van waterstofauto’s. 

Hoe werken waterstofauto’s?

Waterstofauto’s zijn volledig elektrische auto’s. De “klassieke” EV slaat energie op in een groot accupakket. De energie van waterstofauto’s komt, zoals je misschien al verwacht, uit waterstof. Door een chemische reactie komt er elektriciteit vrij die de elektromotoren voedt. Het voordeel hiervan is dat de auto geen CO2 uitstoot, alleen maar hete lucht en water. Waar wel rekening mee moet worden gehouden, als het gaat om het milieu, is dat ook waterstofauto’s fijnstof aanmaken door slijtage van de banden en de remmen. De fijnstof wordt wel gefilterd door de waterstofauto, maar het ligt o.a. aan de rijstijl hoeveel fijnstof je uitstoot.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om snel te tanken met waterstofauto’s. Net zoals benzine- of dieselauto’s kan je waterstofauto’s binnen enkele minuten voltanken. Dat is wel anders bij accu EV’s, ook al heb je daar ook snellaadopties. De actieradius is ook groter dan bij accu elektrische auto’s. Hierdoor zijn ze geschikt om lange afstanden mee af te leggen.

Wat is de toekomst van waterstofauto’s?

Volgens Erwin Jongh van Louwman & Parqui is één van de grootste toekomstige uitdagingen rondom waterstofauto’s de kennis van de klant: “Er moet awareness komen over waterstof technologie en dat we met z’n allen begrijpen dat het niet waterstof rijden is door waterstof te verbranden, maar dat het ook een vorm van elektrisch rijden is.” De kennisachterstand bijwerken is daarbij de grootste uitdaging.” 

Prodrive Academy ziet ook het belang van kennisoverdracht in. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat een waterstofauto erg spannend is maar in de praktijk is vooral het tanken anders. Dit vraagt dan ook om een praktische uitleg hoe je best omgaat met een EV/waterstofauto. Daarom bieden wij made to measure gebruikerstrainingen aan om de kennis van gebruikers en sales teams actueel te houden. Zo verhoog je de kans op aftersales en de klanttevredenheid.

Er is een flinke groei te zien in het aantal waterstofvulpunten ten opzichte van vorig jaar. Begin 2021 waren er nog slechts 7 waterstofstations, in maart 2022 zijn dat er 15. Er is afgesproken in het Klimaatakkoord 2019 om in 2025 vijftig waterstofstations te hebben gebouwd.

Daarnaast zijn er ook ontwikkelingen rondom nieuwe modellen. Dit jaar is de Toyota Mirai uitgekomen, die geheel rijdt op waterstof. Jongh zegt hierover: ”Dit is een uithangbord van de nieuwste technologie, zodat we ook naast rijden met batterijen op energie dus ook met waterstofgas, zero emission, kunnen rijden.”

Rij optimaal met jouw voertuig

De experts van Prodrive Academy weten precies hoe je verantwoord en optimaal rijdt met (waterstofgedreven) Electric Vehicles. Zo halen jouw klanten alles uit hun nieuwe aanwinst.  Meer weten over onze trainingen voor gebruikers en dealerpersoneel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief