6 tips: rijden met een elektrische auto of Plug-In Hybride

Het rijden in een elektrische auto (EV) of Plug-in Hybride vereist andere kennis en vaardigheden dan rijden met een conventionele brandstoffen als benzine en diesel. In dit blog leest u tips over het rijden in een EV of Plug-in Hybride. 

Laadgedrag

Probeer zo veel mogelijk te laden, thuis, op het werk, onderweg. Een plugin Hybride kan vaak ook met een gewone huis tuin en keuken stekker worden opgeladen aan een normaal stopcontact. Lees wel eerst de gebruiksaanwijzing. Gebruik slimme apps om laadpalen te vinden en schaf een “tankpas” aan waarmee ook stroom kan worden “getankt”.

“One pedal drive”

Probeer het voertuig zoveel mogelijk rollend te houden. Feitelijk moet u het gaspedaal als rempedaal gebruiken. Door op tijd gas los te laten regenereert de auto energie die weer in de accu's opgeslagen wordt. Dus probeer het rempedaal zo min mogelijk te gebruiken. De auto regenereert trouwens ook tijdens remmen, maar een afgeremd voertuig weer in beweging krijgen kost meer energie dan dat er is opgewekt. Vandaar, het voertuig zoveel mogelijk rollend houden. Houd ook afstand t.o.v. de voorligger, zo kunt u met een constantere snelheid rijden.

Verbruikers

Ga bewust om met verbruikers zoals airco en of verwarming. Gebruik slimme apps om het voertuig voor vertrek te koelen of te verwarmen, terwijl de auto nog aan de “stekker zit” . Dat scheelt enorm in het verbruik.

Snelheid

Natuurlijk mogen we in Nederland tegenwoordig 130 km/h op sommige stukken op sommige tijden. Maar het verschil in verbruik tussen 100 km/h en 120 km/h is al 15% in meerverbruik. Dus probeer op elektriciteit liever iets langzamer dan iets sneller te rijden. Het scheelt bijna niets is reistijd, maar wel enorm in verbruik.

Cruisecontrol gebruiken

Gebruik de cruisecontrol zoveel mogelijk. Ook binnen de bebouwde kom. Het is niet alleen een heel makkelijke manier op je snelheid gelijkmatig te houden, maar diezelfde gelijkmatige snelheid zorgt ook voor een lager verbruik.

Ken je auto

Rijd in de ECO stand of ECO modus, leer het dashboard kennen zodat u weet wanneer u in de “Eco wolk” of “zuinige modus” rijdt. In de ene auto verzamelt u blaadjes aan een boom, in de andere Eco punten en bij de andere auto een lachende E van Eco. Zorg dat u bewust bent van de feedback die uw auto uw geeft en probeer steeds te verbeteren.

Op de hoogte blijven?

Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en
ontvang updates automatish in uw mailbox.