8 ADAS systemen en hoe ze werken

ADAS systemen

Er zijn veel systemen die bestuurders helpen om veiliger te rijden. Deze noemen we ADAS systemen, een afkorting voor “Advanced Driver Assistance Systems”. Veel van de systemen worden (nog) gezien als luxe. Maar ze maken als snel hun weg naar de gangbare modellen die voor een ieder bereikbaar zijn.

Welke ADAS systemen zijn er en hoe dragen ze bij aan een veilig en bewust rijgedrag? In deze blog behandelen we 8 verschillende systemen:

 

1. Lane Departure Warning

Per ongeluk over de lijnen? Niet met dit ADAS systeem. Met verschillende sensoren bepaalt het de plaats op de weg. Wanneer de kant- of midden lijn overschreden wordt gaat het stuur trillen of klinkt er een alarm. Aan de hand van het alarm kan de bestuurder ingrijpen. Er zijn ook systemen op de markt die zelf correctieve handelingen uitvoeren om binnen de lijnen te blijven, dit systeem heet Lane Keeping Assist.

 

2. Adaptieve Cruise Control

Deze technologie is vooral handig wanneer men rijdt op de snelweg. Met conventionele Cruise Control moet de snelheid constant worden gemonitord. Met Adaptieve Cruise Control zal het voertuig automatisch snelheid verminderen of vermeerderen op basis van het voertuig dat voor u rijdt. Vaak werkt dit systeem niet meer bij een erg lage snelheid (15 km/u). Maar er zijn zelfs systemen die compleet stoppen en vervolgens weer accelereren naar de ingestelde snelheid, bij lage snelheden spreek je van een file assistent.

 

3. AEB (Autonomous Emergency Braking)

Ook wel genoemd “City Safety”. Het heeft als doel om aanrijdingen in het verkeer te voorkomen. Als dit ADAS systeem inschat dat een botsing aannemelijk wordt, begint het met het aanspannen van de remmen. Bij hoge snelheden probeert het de snelheid te minimaliseren, bij lage snelheden voorkomt het ook echt aanrijdingen.

 

4. Adaptieve (LED) Verlichting

Adaptieve Verlichting is een ADAS systeem dat is ontworpen om beter te zien in het donker. De koplampen draaien bijvoorbeeld mee met de stuurbeweging zodat de bocht goed verlicht wordt. Ook wordt bij bepaalde systemen de lichtbundel aangepast op tegemoet komend verkeer.

 

5. Vermoeidheidsherkenning

Vermoeidheid tijdens rijden is gevaarlijk en is vaak één van de oorzaken bij een ongeval. Vermoeidheidsherkenning bepaalt wanneer een bestuurder niet meer oplettend is tijdens het rijden. Het wordt bepaalt aan de hand van knikkende beweging van het hoofd of het knijpen met de ogen. Maar ook wordt er informatie van “Lane Departure Warning” gebruikt om te bepalen of iemand vermoeid is. De bestuurder wordt aanbevolen op te letten. Met bijvoorbeeld een kop koffie symbool.

 

6. Automatisch Parkeren

U kent het vast, al een ruime tijd is het beschikbaar op vele modellen. Het helpt bestuurders met inparkeren. Zowel bij file parkeren, als voor of achterwaarts inparkeren. Het ene systeem doet het geheel automatisch, bij andere wordt alleen het sturen geautomatiseerd. Er zijn zelfs systemen die volautomatisch parkeren zonder dat er een persoon achter het stuur zit, bedient vanaf de telefoon of afstandsbediening.

 

7. Dode hoek waarschuwing

In het Engels “Blind Spot Detection Systems”. Het systeem gebruikt verschillende sensoren om bestuurders te informeren over voertuigen, objecten of personen die zich in de dode hoek bevinden. Wanneer dit het geval is laat het bijvoorbeeld een rode of oranje driehoek zien in de spiegel, er zijn ook systemen die een alarm of vibratie in het stuur gebruiken als waarschuwing. Vooral op de snelweg bij inhalen is het een bruikbaar ADAS systeem.

 

8. Intelligent Speed Adaption

Dit ADAS systeem monitort verkeersborden onderweg om te zorgen dat u als bestuurder de juiste snelheid hanteert. Het vergelijkt de toegestane snelheid met de werkelijke snelheid. Vaak werken deze systemen nog niet in alle gebieden en op alle wegen.

 

ADAS systemen hebben de intrede gedaan in de automotive sector en zijn op vele modellen beschikbaar. Ze voegen een nieuwe dimensie toe aan het veilig deelnemen in het verkeer. Bij Prodrive Academy merken we vaak dat de Advanced Driver Assistance Systems niet optimaal worden gebruikt. Met onze expertise zorgen we dat deelnemers optimaal overweg leren gaan met nieuwe ADAS technologieën.

 

Wij zijn van mening dat wanneer ADAS systemen op de juiste wijze en onder de juiste omstandigheden worden gebruikt zij helpen om het verkeer veiliger te maken. Onze eigen ervaring is dat u naast veiliger maar ook meer uitgerust aankomt. Prodrive Trainer coaches laten deelnemers in hun eigen auto, op de openbare weg, de werking van deze rijhulp systemen ervaren.

 

Wilt u meer weten over ADAS systemen of een vrijblijvend advies gesprek?
Neemt u gerust contact op met Prodrive via +31 320 284 688 of info@prodriveacademy.nl