Tips om een kop-staartbotsing te voorkomen

U moet er niet aan denken, het geluid van een remmende auto, in je achteruitkijkspiegel en u ziet een voertuig op u afkomen, dat het een aanrijding wordt is zeker want... U kunt geen kant op. Met deze tips kan u in elk geval een aanrijding proberen te voorkomen:

Schadeformulier

  • Houdt voor een verkeerslicht of de staart van een file dan voldoende tussen afstand ten opzichte van de voorligger. Een makkelijke stelregel is, zorg dat u de achterbanden van het voertuig voor je nog kan zien. Er ontstaat dan een “ruimtekussen” waarmee u om het voertuig voor u heen kunt sturen in geval van een aanrijding door achterop komend verkeer.

 

  • Zaak is natuurlijk dat achteropkomend verkeer via de achteruitkijkspiegel in de gaten wordt gehouden.

 

  • Wanneer u stopt voor een spoorweg overgang, let dan extra goed op achteropkomend verkeer en draai voor de zekerheid de voorwielen in, zodat u bij een eventuele aanrijding van achter, de berm wordt in geduwd, en niet het spoor op.

 

  • Stel de hoofdsteun goed af, een te laag afgestelde hoofdsteun vergroot de kans op een whiplash enorm.

 

  • Fixeer losliggende spullen in je auto en leg deze bij voorkeur in de kofferbak. Losliggende voorwerpen kunnen in het geval van een aanrijding veranderen in projectielen die u kunnen verwonden. Anticipeer op gevaar, dus bij laagstaande zon, waarbij u als bestuurder de verkeerslichten of staart van een file al slecht ziet, houd dan extra rekening met achteropkomend verkeer.

 

  • Rijdt altijd met de dimverlichting aan, veel auto’s hebben automatische dagrij verlichting. Hierbij branden bij veel merken slechts LEDS aan de voorkant en zijn de achterlichten gedoofd. Als u de verlichting instelt op dimlicht, dan branden de achterlichten altijd. Zien en gezien worden!

 

  • Onthoud het volgende acronym dat we in al onze verkeersveiligheidstrainingen gebruiken:

S.A.F.E.

S: See and be seen

A: Always a way out

F: Far and wide view

E: Ever aware

Op de hoogte blijven?

Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en
ontvang updates automatish in uw mailbox.